ТОП-10. Жіночий футбол перейшов в Ютуб
Редакція ЖФУ про підсумки 2020 року
30.12.2020 17.18
З сезону 2020/2021 Комітет жіночого футболу України додав пункт до Регламенту, в якому рекомендував всім клубам Вищої ліги проводити онлайн трансляції матчів в Ютубі. Зауважимо, що до цього це робили "Житлобуд-1" (в ютубі) та "Восход" (у фейсбуці), деякі матчі показував прихильникам жіночого футболу "Житлобуд-2".

В цьому напрямку активно попрацювали над трансляціями (це якісна картинка та коментатор матчу), й це слід відзначити, в наступних клубах:

- Житлобуд-1 (Харків) та KSTV
- Житлобуд-2 (Харків) та Kremen TV
- ФК Карпати

Однак, потрібно розуміти, що всі трансляції клубів відбуваються за кошти самих клубів. Влітку 2020 року УАФ Маркетінг підписала угоду з FeedConstruct, які також вимагають прямий відеосигнал від клубів. Деякі клуби віддають цей сигнал за вимогою, а вже посередники ретранслюють його в ютуб з погіршеною якістю та дивитися футбол комфортно неможливо, про що вболівальники неодноразово писали під час ігор. А якогось грошового бонусу клуби за це не отримують.

Для довідки

А як в сусідніх країнах? В Беларусі та Росії онлайн трансляції організовуються та відбуваються організацією, яка проводить змагання - це АБФФ та "Суперліга". В деяких країнах Європи існує ОТТ-платформа (це відео сервіс з онлайн трансляціями) з щомісячною або добовою абонентською платою за перегляд матчів з жіночого футболу.

До речі, в цьому році жодного матчу не було показано по ТВ, навіть, жіночої збірної (окрім жіночої Ліги чемпіонів за участю "Житлобуду-2" на каналах Спорт). Щодо збірної, то деякі компанії намагалися отримати права на трансляцію заключних матчів збірної в Ютубі, однак, дозвіл на це не отримали. Знову все впирається в комерційні права, які належать УАФ Маркетінг. Тобто, є люди які прагнуть розвитку в плані якісних трансляцій, однак, є певні перешкоди.

В клубному жіночому футболі зрозуміло, що для якісної ТВ картинки потрібно грати на стадіонах рівнем: "Металіст", "Ворскла", "Динамо", "Карпати", "Львів-арена" та інші. Але на сьогодні, це дійсно проблема. Можливо, щось зміниться з приходом чоловічих клубів в жіночий футбол.

Щодо суперечки між ТВ та онлайн-трансляціями, ми прогнозуємо, що майбутнє за онлайн сервісами (як Ютуб, наприклад) та ОТТ-платформами (Мегого, Оллтв). А для цього клубам потрібно попрацювати над комерційними правами, в першу чергу, над своїми правами щодо онлайн трансляцій та об*єднатися в цьому питанні.

Тож, сподіваємось, що в майбутньому, клуби не тільки будуть транслювати свої матчі, але й заробляти на своїх трансляціях.

Женский футбол Украины

Источник информации: http://wfpl.com.ua