Сумська «Барса» - чемпіон України серед дівочих команд WU-16 у Першій лізі
14 березня відбулися заключні матчі чемпіонату України серед дівочих команд WU-16
14.03.2017 20.53
14 березня у Винниках Львівської області, на стадіоні імені Богдана Маркевича відбулися заключні матчі чемпіонату України серед дівочих команд WU-16 у Першій лізі.

У матчі за 9-е місце збірна Хмельницької області зустрічалася з луганською «Луганочкою». Хмельничанки зі стартовим свистком захопили ініціативу і вже на 4-й хвилині повели у рахунку завдяки голу Каріни Войт. Втім, до свистка на перерву вболівальники більше забитих м’ячів не побачили.

Друга половина гри розстановку сил на футбольному полі не змінила. Футболістки Хмельницької області продовжували контролювати м’яч і мали ще дві гарні нагоди збільшити рахунок. Спочатку Дарія Дубак вибігла на побачення з голкіпером, але не змогла переграти у ближньому бою воротаря луганчанок. Трохи згодом Марія Бражук влучила в стійку воріт. Що ж до гравців з «Луганочки», то активними діями відзначалась Вікторія Альохіна, проте її намагання в атаці майже не підтримували партнерки.

Під завісу гри Марія Бражук все ж таки домоглася свого, забивши другий гол у ворота луганської команди. У підсумку, збірна Хмельницької області посідає дев’яту сходинку чемпіонату, а «Луганочка» без жодного забитого м’яча – остання.

Матч за 9 місце
Збірна Хмельницької обл. – «Луганочка» (Луганськ) – 2:0

Голи: Дубак (4), Бражук (50+3)

У поєдинку за 7-е місце зійшлися збірні Одеської та Закарпатської областей, а гра розпочалася з активних дій одеситок, які швидко повели у рахунку. На 3-й хвилині гарний удар з дальньої відстані вдався Владиславі Пороходніченко. Гравці Одеської області обертів не скидали і ще до перерви вдруге засмутили голкіпера суперниць. Після чергового «стандарту», які на цьому турнірі стали візитівкою одеситок, Аліна Волна головою переправила «круглого» у сітку воріт.

У другому таймі одеситки отримали стовідсоткову нагоду аби зняти всі питання про переможця матчу. Проте з «позначки» Владислава Пороходніченко влучила у поперечку.

Слід віддати належне гравцям Закарпатської області, які в останні хвилини зустрічі знайшли в собі сили та затисли суперниць на їхній половині поля. Ця активність далася взнаки на 46-й хвилині гри: Таміла Третьякова на швидкості втекла від захисників і з близької відстані переграла голкіпера. На хвилі успіху закарпатці побігли вперед, проте часу, аби зрівняти рахунок та перевести гру у серію пенальті, їм не вистачило.

Матч за 7 місце
Збірна Одеської обл. – Збірна Закарпатської обл. – 2:1

Голи: Пороходніченко (3), Волна (24) – Третьякова (46)

Програму заключного ігрового дня продовжили новояворівська «Янтарочка» та «Надвірняночка» (Івано-Франківська обл.), які змагалися за п’яту сходинку.

Команди розпочали гру неквапливо, вся боротьба точилася в центрі поля, а небезпечні моменти біля воріт обох команд можна порахувати на пальцях однієї руки. Тому основна небезпека надходила після «стандартів». Так після кутового, який на 41-й хвилині виконали гравці «Янтарочки», Анастасія Олексик після «пожежі» у штрафному майданчику «Надвірняночки» просто заштовхала м’яч у ворота. Деморалізовані номінальні гості створити щось суттєве, аби зрівняти рахунок, не змогли.

Матч за 5 місце
«Янтарочка» (Новояворівськ, Львівська обл.) – «Надвірняночка» (Надвірна, Івано-Франківська обл.) – 1:0

Гол: Олексик (41)

Матч за «бронзу» чемпіонату звів збірну Житомирської області та львівські «Карпати». Номінальні гості зі старту зустрічі заволоділи ініціативою і вже до перерви повели в рахунку з перевагою у два м’ячі. Вже на 2-й хвилині ефектний удар з-за меж карного майданчика вдався Олені Тарасенко - м’яч від поперечини влетів у ворота. Ледь не одразу житомирянки мали гарну нагоду відновити статус-кво, після сольного проходу Каріни Кушнір, проте «Карпати» врятувала Анна-Марія Крищишин. На 13-й хвилині зустрічі гравці львівські футболістки отримали право на одинадцятиметровий, який вдало реалізувала Лілія Цурак.

Другий тайм став продовженням першого. Абсолютна перевага була на боці львів’янок, які ще двічі вразили ворота своїх суперниць. Спочатку дубль на свій рахунок записала Тарасенко, а трохи згодом Юлія Рисак довела рахунок до розгромного. Під завісу зустрічі житомирянки провели гол престижу - пенальті реалізувала Катерина Кукса.

Після гри тренер львівської команди Надія Чайка прокоментувала результат зустрічі та підбила підсумки турніру для своєї команди: «Результатом задоволена, але грою, яку показали наші футболістки, не дуже. Було багато нереалізованих моментів. Чесно скажу, очікувала більшого. У перерві провели деякі заміни, і це принесло результат. Можливо, якщо ми у попередній день турніру вибрали таку ж тактичну схему, як сьогодні, то, мабуть, грали б у фіналі. А так доводиться втішатися бронзовими нагородами».

Матч за 3 місце
Збірна Житомирської обл. – «Карпати» (Львів) – 1:4

Голи: Тарасенко (2, 29), Цурак (13 з пен.), Рисак (40) – Кукса (44 з пен.)

У фінальному матчі турніру зустрілися сумська «Барса» та збірна Вінницької обл. Напружена боротьба тривала на кожному клаптику поля упродовж всього поєдинку. Жодна з команд не хотіла поступатися, тому глядачі побачили обмаль небезпечних моментів.

Лише у другій половині гри в одному з епізодів могли вийти уперед вінничанки. Після удару зі штрафного Аліси Бордюг «круглий» влучив у каркас воріт, а з «вбивчої» позиції її партнерки не змогли добити м’яч у сітку. Після такого «дзвіночка» хорошу атаку провели й сумчанки: небезпечно пробивала Людмила Гурняк, але воротар вінничанок усе контролювала.

У другому таймі обидві команди ще більше «закрилися». Намагалася оживити гру своїми швидкими проходами капітан збірної Вінницької області Дар’я Ціхач проте цього дня в неї це виходило менш ефективно, ніж у попередніх матчах.

До фінального свистка вболівальники, які прийшли підтримати обидві команди, так і не побачили забитих голів. Тому переможця поєдинку та чемпіонату загалом довелося визначати в серії післяматчевих пенальті.

У футбольній лотереї більш влучними були сумчанки, які й перемогли - 3:2. Таким чином золоті нагороди чемпіонату України серед дівочих команд WU-16 у Першій лізі у «Барси». Команда із Сум, а також збірна Вінницької області та львівські «Карпати» гратимуть у Вищій лізі, чемпіонат якої пройде в Умані наприкінці березня.

«Можу сказати, що такий результат навіть для нас став несподіванкою, - поділився своїми враженнями від фінального матчу та турніру наставник «Барси» Віталій Гутченко. - Ми переглядали гру збірної Вінницької області з «Карпатами», і ці дві команди справили позитивне враження. Думаю, що ці два колективи також були гідні фіналу. Ми намагалися нівелювати сильні сторони суперника, прагнули контратакувати, але все довелося вирішувати в серії пенальті. У цій лотереї ми виявились сильнішими. Хочу сказати, що перед чемпіонатом спеціально не тренували пробиття одинадцятиметрових. Всі ті, хто пробивав пенальті у минулій грі, били й зараз, навіть у тому ж порядку. Вітаю своїх дівчат з перемогою і дякую їм за ті емоції, які вони подарували сьогодні».

Фінал
«Барса» (Суми) – Збірна Вінницької обл. – 0:0 (3:2 по пенальті)


По завершенні футбольних баталій відбулася офіційна церемонія нагородження переможців та призері змагань, у якій взяли участь голова Львівської обласної федерації футболу та член Виконкому ФФУ Ярослав Грисьо, а також головний тренер дівочих збірних команд України Сергій Сапронов.

За результатами турніру були визначені кращі гравці у наступних номінаціях:

Кращий воротар – Анна-Марія Крищишин («Карпати», Львів)
Кращий захисник – Владислава Півовар («Барса», Суми)
Кращий півзахисник – Дар’я Ціхач (збірна Вінницької області)
Кращий нападник – Ірина Кушнір (збірна Житомирської області)

Кращим бомбардиром турніру стала гравець львівських «Карпат» Олена Тарасенко – 3 голи в різних матчах.

Фото: Андрій Майоров

Источник информации: http://ffu.org.ua/ukr/women/women_tournament/w_young_wu16/16197/