Іван Томків: "Я переконаний, що жіночий футбол на наших теренах буде потроху розвиватися" + ФОТО
Буськ прогресує та перемагає
25.07.2015 16.06
Місто Новояворівськ, як і два попередні роки, гостинно прийняло учасників і гостей чемпіонату Львівської області з футболу серед жінок, організованого та проведеного Федерацією футболу Львівщини за допомоги Федерації футболу Яворівщини. Варто зазначити, що цього року ці традиційні змагання були приурочені до п’ятдесятиріччя Новояворівська і міська влада виступила з ініціативою провести їх знову саме на місцевому стадіоні «Розточчя». Нагороди третього чемпіонату виборювали чотири провідні команди обласного жіночого футболу, зокрема попередні чемпіон Львівщини та «срібний» призер – відповідно новояворівська «Янтарочка» та буське «Надбужжя». Приємно також, що розширюється географія представництва учасників. У третьому чемпіонаті дебютували команди ЖФОК «Городок» і «Енергетик» із Добротвора. Це свідчить, що до жіночого футболу долучаються все нові та нові райони та населені пункти області.

Драматургія чемпіонату, що проходив 21-го – 22-го липня, виявилася надзвичайно цікавою, а інтрига у боротьбі за третє та за перше місця не згасала відповідно до завершення двох заключних матчів. У підсумку «бронзу» здобули городківчанки завдяки перемозі у зустрічі з представницями Добротвора. Що ж до вирішального поєдинку чемпіонату, то передусім варто зауважити, що цього разу виступав молодіжний, чи то пак, другий склад «Янтарочки», до складу якого не були задіяні провідні футболістки команди «Янтарочка-ФФЛ», що досить успішно змагається у першій лізі чемпіонату України, а деякі інші її гравці тут захищали кольори головного конкурента новояворівчанок – команди Буська, у якій розпочинали свою футбольну кар’єру. Таким чином, потенціал головних претендентів на чемпіонство суттєво не відрізнявся, про що свідчить перебіг і результат їх безпосередньої зустрічі на футбольному полі. У першому таймі «Янтарочка» повела в рахунку, проте ще до перерви гравці «Надбужжя» відновили рівновагу, у другому таймі виявили волю до перемоги, забивши другий гол, і втримали мінімальну перевагу до фінального свистка, тож саме команда Буська стала третім чемпіоном Львівщини. Щиро вітаємо цю добротну команду, яка є постійним учасником чемпіонатів і щороку прогресує, своїм прикладом наглядно доводячи, що самовдосконалення та належна самовіддача на футбольному полі дозволяють досягнути значних успіхів навіть за не надто тривалий проміжок часу. Сподіваємося, що приклад дівчат із Буська надихне представниць прекрасної статі з усіх куточків Львівщини на активні заняття футболом.

По завершенні заключного матчу чемпіонату відбулася церемонія нагородження, у якій зокрема взяли участь міський голова Новояворівська Василь Муравель, заступник голови Федерації футболу Львівщини Степан Понайда, завідувач сектору молоді та спорту Яворівської РДА Роман Свистун, голова Федерації футболу Яворівщини Мирослав Дорош. Учаснкам були вручені заслужені командні й індивідуальні нагороди, а саме: кубки, медалі, м’ячі, ілюстровані альбоми до п’ятдесятиріччя Новояворівська, а також статуетки.

Як і два попередні чемпіонати області, третій пройшов на високому організаційному та спортивному рівні. За кошти Федерації футболу усі команди були забезпечені проживанням та харчуванням і залишлися дуже задоволені від своєї участі. Зі своєї сторони тижневик «ФутболПростір» висловлює вдячність обласній і районній федерацям за створені належні умови для роботи представника газети під час чемпіонату.

Степан Понайда, заступник голови Федерації футболу Львівщини:
– Сьогодні у гостинному Новояворівську я від імені керівництва федерації щиро вітаю усі команди, які взяли участь у третьому чемпіонаті області серед жінок, передусім нового чемпіона – команду Буська, яка наполегливо йшла до цього визначного успіху три сезони поспіль. Хочу привітати і дебютантів, колективи з Городка та Добротвора, які також дуже старалися на футбольному полі. А гравцям команди Новояворівська бажаю надто не перейматися, що задовольнилися другим місцем, адже при цьому показали гру достойного рівня, а також бажаю «Янтарочці-ФФЛ» подальших успішних виступів і здобуття восени цього року нагород всеукраїнських змагань.

Іван Томків, головний тренер команди «Надбужжя» (Буськ):
– Не перший рік я переконаний, що жіночий футбол на наших теренах буде потроху розвиватися, буде ставати цікавішим і сильнішим. За три роки прогресували і наші футболістки, і команда Буська загалом. Як наслідок, дівчата стали виправдовувати покладені на них сподівання. Вони повірили у свої сили і довели, що нічим не гірші від команди Новояворівська, у складі якої зібрані дуже хороші футболістки. Дівчата також довели, що можуть досягати високого результату, покладаючись тільки на себе. Тому наше чемпіонство вважаю логічним і закономірним, адже щороку ми піднімалися вгору сходинками турнірної таблиці – спочатку були четверті, потім другі, а тепер перші. Як тренер, я, звісно, певною мірою вірив у наш успіх і водночас хотів, щоб дівчата вірили у перемогу ще більше, ніж я, тому відповідно їх налаштовував, адже головне, щоб у своїх силах були впевнені вони самі. Можна не сумніватися, що вирішальна гра чемпіонату додала футболісткам «Надбужжя» наснаги та впевненості і на майбутнє.

Софія Равська, гравець команди «Надбужжя» (Буськ), краща футболістка чемпіонату:
– Футбол – дуже важка гра, а для дівчат тим паче. Із року в рік наша команда намагається вибороти якомога вище місце. Позаторік ми фінішували наприкінці турнірної таблиці, минулого року посіли друге місце, а цього разу здобули звання чемпіонів області, тобто, щоразу стаємо кращі.

У вирішальному матчі перемогти було дуже важко, адже наші суперниці дуже сильні, грають у першій лізі чемпіонату України. Після пропущеного гола дівчата стали працювати ще більше і до перерви ми зуміли зрівняти рахунок, а у другому таймі з останніх сил забили другий гол і у підсумку здобули перемогу.

Що ж до мене, то зазвичай я більше стараюся віддати хороші гольові передачі, а на цьому чемпіонаті так склалося, що результативні передачі неодноразово віддавали мені. Та я не ставила перед собою задачу вибороти приз кращого гравця. Я завжди намагаюся робити все від мене залежне, щоб головний приз виборола наша команда.

Анастасія Драбчук, гравець команди «Янтарочка» (Новояворівськ):
– Турнір був дуже добре організований, але дуже важкий, адже було спекотно. Ми старалися, робили все, що було в наших силах, щоб показати достойну гру і в деяких моментах нам це вдавалося. У вирішальному матчі ми зустрілися з досвідченою командою Буська, яка підтягнулася, підсилилася. На відміну від суперника, нам у цьому матчі не вдалося показати свій характер. Напевне, ми були більше впевнені, що переможемо і не налаштувалися належним чином на цю гру. Та ми вдячні дівчатам за те, що вони приїхали і показали, на що вони здатні. Надалі будемо ще наполегливіше та відповідальніше готуватися до змагань і я впевнена, що невдовзі зможемо показати наші справжні можливості – ми, як і раніше, продовжуємо йти до своєї мети.

Более подробную информацию о перепетиях финального матча Вы сможете прочесть в очередном выпуске еженедельника "ФутболПростир" уже во вторник.

Ярослав Рачковский, "ФутболПростир"

Источник информации: http://wfpl.com.ua